Doğal yakıt pelet evde, sobalarda, kalorifer kazanlarında, sanayide, ekmek fırınlarında ister elle dolum yapılarak ister otomatik dolum sistemi ile rahatlıkla kullanılabilir. Otomatik dolum sistemi sayesinde büyük kolaylık sağladığı gibi kül oranının binde beş olması nedeniyle kül boşaltma işlemini ayda bir kere uygulamakta temizlik açısından sunduğu kolaylıklardandır.

Daha kullanışlı olan otomatik pelet dolum sisteminde pelet deposuna alınmaktadır. Buradan pelet yakıtı, pelet taşıma sistemi vasıtasıyla pelet brülörüne gelmekte ve ayarlanan zamanda otomatik ateşleyici vasıtasıyla yanma işlemi başlatılmaktadır. Yanma odasında alev oluşmakta, yanma ürünleri duman kanalından geçerek su cidarında yön değiştirmekte ve ısı enerjisini suya aktarmaktadır. Daha sonra duman, etrafı su ile çevrili duman borularına gelerek ısı transferi yoluyla enerjisini suya aktarmakta ve bacadan dışarı atılmaktadır.

Diğer seçenek olan elle dolum sisteminde ise daha yakın zamanlı olarak müdahaleyi gerektiren bir çalışma şekli vardır. Mevcut ev sobalarında olduğu gibi peletin kullanıcı tarafından sobaya aktarılmasının ardından, ateşlemenin yapılması gerektiğinde ilavenin yapılması ve kül temizliğinin daha sık aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bu sistem ev kullanımı için uygun olabilecekken kamusal alan, fırınlar, oteller ve bunlara benzer büyük tesis ısıtmaları için kullanım güçlüğü yaratır. Bu büyük alanlarda otomatik dolum sisteminin avantajı olacaktır. 

Yeni dönem otomatik sistem pelet sobası modellerinde;

  • Ses yayma oranı oldukça düşüktür ve iç mekânlara sıcak hava üflemek için fan ile birlikte gelir, bu fanların ürettiği ses minimum düzeydedir. Bazı sistemlerde ise doğal bir konveksiyon sistemiyle çalışmaktadır, üfleme sistemi yoktur ve bu nedenle tamamen sessizdirler.
  • Pelet sobaları, diğer sobalara kıyasla kısmen maliyetli olsa da %80 ile %95 oranında değişen performans ile yüksek verim sağlar.
  • Otomatik sistem sayesinde insana bağımlı kullanımı yoktur.
  • Yüksek hacimli tanklar sayesinde pelet sobaları düzenli bir tedarik gerektirmez. Dahası, programlanabilir ve hatta bazı modeller için uzaktan kumanda ile uzaktan kontrol edilebilir biçimde üretilmektedir.  Pratik bir kullanım kolaylığı sunar, kullanıcıların ateşe müdahale etmesine gerek kalmadan, uzun süre yumuşak ve sabit bir ısı üretirler. Pelet sobaları, teknolojisi açısından verimlilik ve pratik avantajlarını bir araya getirerek size özgürlük ve esneklik kazandırır.